Crida a l’estalvi d’aigua en un moment crític

Des del consistori fem una crida a la conscienciació i estalvi d’aigua. L’aqüífer del Fluvià-Muga està en escenari d’emergència des del passat mes d’agost.  Us recordem les restriccions en aquest estat:

  • NO es poden regar jardins i zones verdes (públics i privats)
  • NO es poden omplir total o parcialment piscines, fonts ornamentals o llacs artificials.
  • NO es pot netejar qualsevol vehicle, excepte en establiments de neteja específics.
  • El consum MÀXIM és de 200 litres per habitant i dia

Segons els càlculs de l’ACA, durant el mes d’obtubre, a Pedret i Marzà vam consumir 509 litres/dia per habitant.  Una xifra que dobla -de llarg- el màxim permès (200l litres / dia i hab).

El consum mitjà d’aigua a Catalunya és d’uns 117 litres per dia i habitant. La OMS estableix que el límit mínim necessari és de 100 litres/ dia i hab.

Gràfic consum aigua Marzà (l/hab i dia)
Gràfic consum aigua (l/hab i dia)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Els nostres veïns de Palau-Saverdera han rebut aquesta setmana una comunicació d l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). Se’ls ha imposat d’una sanció de 18.877€ per haver superat el consum màxim d’aigua permès durant el mes de setembre (334 l/dia i hab).

 

L’Aigua no cau del cel, estalviar-ne és cosa de tots

 

Els períodes de sequera que Catalunya està vivint de forma cíclica els darrers anys s’estan accentuant degut a la crisi/emergència climàtica. Per això, es fa necessari que tots els sectors de la societat consolidem i integrem la cultura de l’estalvi i l’adopció de consums sostenibles.

La greu sequera actual suma més de 36 mesos sense pluges, la més severa que ha patit Catalunya des que es tenen registres (1905). Tot i això, i gràcies a la consciència ciutadana, a les mesures i ales campanyes impulsades per la Generalitat de Catalunya, els consums s’han contingut. No és el cas de Pedret i Marzà, que fins i tot ha augmentat.

No obstant això, la contenció és un gran aliat. I ho és no només per ajudar a garantir la disponibilitat d’aigua, sinó també per prendre consciència d’una cultura d’estalvi i sostenibilitat.

Consells per a l'estalvi d'aigua a casa