La primera edició del Festival internacional de música tradicional de viola de roda de Pedret i Marzà -Pedretfolk-, es va inaugurar el dissabte 28 al migdia a l’església de Sant Esteve de Pedret amb una gran afluència de públic i la participació dels veïns amb l’Esbart de dansa popular creat per a l’ocasió, que es va estrenar amb la música de la viola de roda del mateix director del Festival, Jaume Simon, juntament amb altres músics col·laboradors que van tocar la famosa cançó francesa del segle XV el Tourdion.
Tot seguit, van continuar més de tres hores seguides de tota classe de músiques medievals, tradicionals i populars, per part d’una vintena de músics participants, la majoria de comarques properes, i alguns d’altres localitats de Catalunya, amb tota mena d’instruments com violes de roda, arpa medieval, clavisimbalum, sac de gemecs, tarotes, acordió diatònic, llaüt, duduk armeni, mandolina tunisiana, pandero quadrat, tabals etc..
Abans de l’entrega del Premi Pedretfolk a Valentin Clastrier per part de l’alcaldessa de Pedret i Marzà, Xènia Ijisselstein i Berta, va tenir lloc una conferència per part del doctor en història Josep Maria Gironella, en homenatge a un reconegut picapedrer de la ciutat de l’Onyar al segle XIV, Pere Ramon Bosc, fill de Pedret i Marzà, que juntament amb el conegut forense empordanès Narcís Bardalet i els músics del festival van dedicar un minut musical ben especial a l’esmentat picapedrer.
El punt fort de la tarda va arribar amb l’entrega del premi al convidat d’honor del festival, mestre incontestable de la viola de roda i reconegut concertista mundialment, Valentin Clastrier, amb un concert espectacular que va fer vibrar un auditori ple de públic vingut de tot Catalunya, amb una magnífica posada en escena de llum i color, un concert pels sentits amb un instrument integrador de diferents cultures europees amb més de mil anys de història.
El vespre del dissabte no podia acabar d’una manera menys espectacular, amb el músic occità, Guillem Desq, i la seva viola electrònica. Malgrat les inclemències de la tramuntana i el trasllat d’escenari a l’exterior de l’església, en un lloc arredossat del vent, el concert va resultar un veritable espectacle de música tradicional, contemporània i ballable, que va fer vibrar el públic assistent.
El diumenge al migdia el festival va arrencar amb el grup de música tradicional catalana Brunzit, format per Perepau Ximenis, Joan Naspleda i Adrià Garcia, amb una part del concert ballable, que va fer gaudir i participar al públic assistent.
Per la tarda va tenir lloc el concert de cloenda, amb el conegut grup Trio 3.14 amb Efren Lopez, Ciro Montanari i Jordi Prats. Un concert que no va deixar absolutament indiferent ningú, molt proper, totalment acústic, amb músiques antigues de diferents cultures mediterrànies, àrabs i musulmanes, i amb instruments singulars del món, inclosa la mateixa viola de roda, emblema del Festival Pedretfolk.
L’Ajuntament de Pedret i Marzà organitzador del festival, a comptat amb la col·laboració dels veïns del poble, la Diputació de Girona i l’empresa GBI-PAPREC del Centre de Tractaments de Residus Comarcals de Pedret i Marzà.
Trobareu a continuació un recull de fotos dels fotògrafs col·laboradors del Pedretfolk: Enric Morató, Joan Sorolla, Quelfus i Jaume Simon.