Noves mesures a Pedret i Marzà per la sequera

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) declara l’escenari d’emergència per la manca d’aigua a l’aqüífer del Fluvià Muga 

Davant el greu episodi de sequera, l’aqüífer del Fluvià Muga passarà a l’escenari d’emergència. Aquesta mesura entrarà en vigor quan es publiqui al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), previst per a la setmana vinent.

La declaració d’emergència afectarà a Pedret i Marzà i a 21 municipis més de l’Alt Empordà. Tots ells ens abastim de l’aqüífer del Fluvià Muga, una de les principals fonts d’abastament d’aigua de gran part de la comarca. L’aqüífer es troba a 14,4 m. sota el nivell del mar,  igualant la cota més baixa a què havia arribat l’any 2009, de 14,5 m.

Per aquest motiu, l’ACA ha decidit declarar l’estat d’emergència, tal com determina el Pla de sequera, de manera preventiva i amb l’objectiu d’evitar que els municipis que depenen de l’aqüífer tinguin problemes d’abastament.

Finalment, els 22 municipis afectats, que comprenem una població de 24.399 habitants, som:
Agullana, l’Armentera, Capmany, Espolla, Garriguella, la Jonquera, Masarac, Mollet de Peralada, Palau-saverdera, Pau, Pedret i Marzà, Peralada, Sant Climent Sescebes, Sant Miquel de Fluvià, Sant Mori, Sant Pere Pescador, Torroella de Fluvià, Ventalló, Vilabertran, Viladamat, Vilajuïga i Vilamacolum.

 

Foment de l’estalvi

Així, amb l’entrada en emergència es fixa una dotació global d’aigua de 200 litres per habitant i dia de mitjana per municipi. Cal tenir en compte que, dels 22 municipis de l’aqüífer Fluvià Muga, només un 41% compleix amb les dotacions que fixa el Pla de sequera. El 50% les incompleix i el 9% restant no aporta les dades de consums.

Pel que fa a la resta d’usos, en l’escenari d’emergència s’estableix que:

  • S’ha de reduir un 25% el consum d’aigua en els usos recreatius (25% en usos assimilables a urbans i la supressió total del reg) i els consums d’aigua dels usuaris industrials.
  • Es suprimeix el reg agrícola (es podrà autoritzar només el reg de supervivència de conreus llenyosos)
  • Es prohibeix l’ús d’aigua per al reg de jardins i zones verdes (públics i privats)
  • Es prohibeix totalment omplir total o parcialment piscines, fonts ornamentals o llacs artificials.
  • Es prohibeix netejar qualsevol vehicle, excepte en establiments de neteja específics.

A més, els ajuntaments, a través dels seus plans d’emergència, poden establir limitacions o prohibicions addicionals a l’ús de l’aigua en instal·lacions esportives, públiques/privades i en espais lúdics.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *